top of page

Kendine Koçlukta Kolay Bir Yöntem

GROW MODELİ


Merhaba,
Benim imzam, benim hayatım dediğimiz bir paylaşımda;  bilgi dolu, kararlarımızda inanılmaz derecede faydalı olacak bir konu ile uzun zaman sonra tekrar beraberiz.

GROW Modeli.

Koçluk uygulamalarında hedeflerini belirlemek ve hedeflerin doğrultusunda hareket planını oluşturabilmek adına yaygın olarak kullanılan Grow Modeli; 1980-1990 yılları arasında Graham Alexander, Alan Fine ve Sir John Whitmore tarafından oluşturulmuş.
Modelin amacı ise; ister koçlukla birlikte isterse kişinin kendi başına  hedeflerine doğru ilerlerken potansiyelini, yeterliliklerini, eksikliklerini, beklentilerini görebilmesi ve bu bilgiler ışığında hareket planını oluşturarak eyleme geçebilmesidir.
Basit, anlaşılır, kolay uygulanabilir olan Grow Modeli ile özellikle koçluk desteği ile birlikte ilerlendiğinde güçlü sorularla karşılaşarak cevaplarına net şekilde ulaşma şansı da bulursun.
GROW ingilizce bir kelime ve büyümek, yetişmek, gelişmek, değişmek gibi birçok anlama sahip.
4 aşamadan oluşan modelin içerisinde ise yine ingilizce kelimelerin baş harfleri kendi anlamları ile yer alıyor.
GROW Modeli, İngilizce Goal (Hedef), Reality (Gerçeklik), Options (Seçenekler), Will (İstek veya Yapılacaklar) baş harflerinden oluşan bir kısaltma halini alıyor. Bazı kaynaklara göre; burada konun belli değilse diye eklenen bir T harfi de var.Eğer aklın karışıksa, konunu bir türlü belirleyemiyorsan da ilk adım tabii ki her zaman olduğu gibi bu alanı netleştirmek oluyor.

T – Konu (koçluk seansı için bir konu veya tema seçin)
  • G – Hedef (Neyi hedefliyorsun? B noktası – Gitmek, olmak istediğin nokta, SEN )
  • R – Gerçeklik (Bugün bulunduğun sen kimsin? Bugün bu konuda hangi noktadasın? MySignLife / Youtube kanalında bahsetmiştim hatırlarsan.. A noktası – bugünkü SEN )
  • O – Seçenekler (Bu hedefe doğru ilerlerken hangi seçeneklere sahipsin? )
  • W – İstek (Eylem planın ne? İlk adımın ne olur? Hatta yapmayı istiyor musun? Harekete geçme isteğini oluşturma da bu aşamada yer alır.)
Biraz bu başlıkları detaylandıralım mı? Ne dersin?

T harfi ile konuya işaret ediyorduk. Çünkü ne istediğini , ne beklediğini bilmiyorsan ya da konu hakkında net değilsen ama hayatında olan birşeyler de seni rahatsız ediyorsa ..

Konuyu belirlemen için birkaç soru önerisi şöyle;
  1. Nasılsın?
  2. Önümüzdeki birkaç hafta içinde sana en çok yardımcı olacak, yaşamında olumlu değişikliğe yol açacak ne olsa seni bugün olduğun senden daha iyi hissettirir?
  3. Son zamanlarda hayatında işine yaramayan, hayatına hizmet etmeyen ne var?
  4. Son zamanlarda canını sıkan, seni rahatsız hissettiren ne oldu?
  5. Yaşamında hangi alanda yapılabileceğin bir değişiklik seni daha iyi hale getirebilir?

Konusu, hedefi belirli olmayan kişi sensen; bu küçük soruların cevapları sana büyük geri dönüşler verebilir. Benim konum belli diyorsan da belki bu sorularla emin olup olmadığını teyit edersin kendi içinde..
Konumuzdan eminsek gelelim GROW modelinin ilk harfine, hedeflerimizin olduğu aşamaya…

Grow’un G si
Kendine bir hedef belirledin. Diyelim benim gibi sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı.. Bu kadar genel ve geniş anlatılan bir hedefin alt planında sayısal verilerle sonuca ulaşılacak kilo verme süreci de var.
Hedef belirlerken önemli husus; birden fazla hedef için aynı anda eyleme geçilmemesidir. Çünkü birçok hedef aynı anda gerçekleşmek isterse bu odak sorunu yaşamana, enerjini bölüştürmene ve süreç içerisinde yorulmana ya da sıkılmana, sonunda ise vazgeçmene sebep olabilir.

Peki hedefi netleştirmek için kendine hangi soruları sorabilirsin?
Şöyle ki;
  1. Şu anda hangi hedef üzerinde yoğunlaşsan, bu seni mutlu eder?
  2. Gerçekten ne olmasını istiyorsun, neyi başarmak istiyorsun?
  3. Önümüzdeki günlerden özellikle ne elde etmek istiyorsun?
  4. Beklediğin sonuç nedir? Elde edebileceğin en faydalı şey ne olurdu?
  5. Bir hedef veya sorun konusunda ilerleme kaydediyorsun diyelim ki? Bu durum sana nasıl hissettiriyor? Hedefin gerçekleştiğini düşün, nasıl hissedersin? mutlu veya heyecanlı olduğunuzu hayal edin. Bu tam olarak ne olurdu?
  6. İstediğin sonucu elde ettiğini nasıl anlayacaksınız ? 

MySignLife /Youtube kanalında da bahsettiğimiz A noktası, B noktası ve bir de C noktası vardı ya.. Hedef kısmı kimimiz için B noktası kimimiz için C noktası olabilir. Neyden bahsediyorsun anlamıyorum dersen Youtube kanalımıza beklerim.
***Haydi küçük bir reklam molası; MySignLife /Youtube kanalına abone olmayı, videoları seyretmeyi ve hayatına olumlu enerjilerle katkı sağladılarsa beğenmeyi de hatırlarsan emeklerimin karşılığını almış hissederim.

Reklamdan sonra; geldik bugün kim olduğumuza..Yani gerçekliğimiz aşamasına…

R  aşaması; bugün olan seni gösterir.
Nasıl düşünüyorsun? Nasıl hissediyorsun? Hangi davranışları sergiliyorsun?
Şu anda tam olarak nerede bulunuyorsun ve bulunduğun nokta seni nasıl etkiliyor?
Şu an ki durumunu nasıl tanımlarsın?
Bu noktada kendinin ne kadar farkında olursan o kadar düşüncelerinin, duygularının ve hareketlerinin de farkına varır; sezgilerine, içgüdülerine kulak kabartabilirsin. İnanç noktalarını görürsün. Bu arada her ne kadar 2. Aşama olarak geçse de istersen bu aşamayı yani önce var olan gerçekliğini anlamak adına ilk aşama olarak bugünü yani R aşamasını belirleyebilirsin.
Böylece  güçlü fikirlerini, kişisel değerlerini, seni sınırlayan noktaları yani sabotajcını, bugüne kadar aldığın kararlarda nasıl ilerlediğini, nelerin seni engellediğini hatta kendine dair birçok detayı çözmüş ve görmüş oluyorsun.
Seni bugüne getiren farktörleri gördükçe seni bugünden hedeflerine giden yol boyunca ilerletecek seçeneklerini ve eylem planını da oluşturmaya başlayabilirsin.

Hazır böyle demişken sırada seçeneklerimizin olduğu O aşaması var.

Bu aşamada koçluk desteği almanın faydası büyük, bunu söyleyebilirim. Çünkü kendi kendine beyin fırtınası yapmak zor gelebilir. Ancak bu aşamada düşüncelerinin içinde boğulmaman adına sana birkaç soru ile destek vermeye çalışacağım. Sadece bilmen gereken nokta her zaman olduğu gibi cevaplarında samimi olman ve her zaman kendine karşı dürüst davranman. Böylece hedefinin gerçekleşme boyutunu daha iyi anlayabilir, gerekirse hedefinle ilgili bir güncellleme yapabilir, hedefine giderken değiştirmek istediğin yolları belirleyebilirsin. Bu arada seninle paylaşacağım sorulara geçmeden önce kalemin defterin hazır olsun ya da boş bir word dokumanı önünde sana hizmet adına beklesin olur mu? Çünkü yazarak düşünecek, düşündükçe hissedecek ve hedefimize giden yolda seçeneklerimizi görerek yavaş yavaş eylem planımızı da oluşturmaya başlayacağız.

O zaman gelelim sorulara;
  1. Şu anda hayatında hedefinle ile ilgili işe yaramayan ne var?
  2. Ne yapmayı bırakma zamanı?
  3. Neyi koruma altına alabilirsin ve yapmaya devam edebilirsin?
  4. Neyi yapmayı değiştirme zamanı? Neyi şimdikinden daha az yapabilirsin? Neyi şimdikinden daha fazla yapabilirsin?
  5.  Hayatında neyi geliştirme zamanı? Neyi yapmaya başlayabilirsin?
  6. Diyelim ki bundan bir yıl sonra ve hedefine ulaştın. Bunu başarmak için hangi adımları atmış olurdun?
  7. İhtiyacın olan tüm bilgilere sahip olduğunu varsaysan atacağın ilk adım  ne olabilir? Ve sonrasında hangi adımlar bu ilk adımını takip edebilir?
  8. Başka ne yapabilirsin? Tüm adımlarını attın, yolunda ilerliyorsun. Peki, başka ne yapabilirsin?

Bu tarz soruları sen de araştırma sürecinde bulabilir ve çeşitlendirebilirsin. Ben örnek olması adına belli oranda seninle paylaşıyorum. Uygulamalı kısmını da MySignLife / Youtube kanalında kendi sürecimle örneklendirerek paylaştım bile, biliyorsun.

Sonunda geldik, zurnanın zırt dediği o son aşamaya yani doruk noktasına…
Harekete geçmek için seçeneklerimizi gördükten sonra davranışlarımızın ne yönde ilerleyeceği, hangi eylemleri göstereceğimiz W aşamasındayız.

Gerçekliğini belirlerken seçeneklerini, seçeneklerini belirlerken aslında eylemlerini görmüştün, adımlarınla ilgili bir nevi eylem planını hazırlamaya başlamıştın. İşte bu aşamada artık hedefine odaklanma zamanı geliyor. Bu yüzden eğer bir koçluk hizmeti almıyorsan özellikle yazma kısmı hem değer hem de önem kazanıyor. Bana sorarsan en başından itibaren sürecini kayıt altına alman kendi yolunu denetlerken sürecini kolaylaştıracağından olmazsa olmazın. Ayrıca yazdıklarını okuyarak eğer bir şeyleri değiştirmen gerekiyorsa bunu da fark edebilirsin.
Düşüncelerini gözden geçirebilir, sana hissettirdikleri duygularına bir bakarak daha da bilinçli şekilde hareketlerini belirleyebilirsin.
Burada bir nokta daha var. Kendinle bir anlaşma yapıyorsun aslında. Yani son aşamaya kadar gelirken aldığın kararların altına evet yine yazıyorum,benim hayatıma dair tüm kararlarımın altına bu da benim imzam diyerek fiilen ya da duygularını da katarak zihnen imzanı atıyorsun. Yanılıyor muyum?

Buraya kadar hemfikirsek ve yazdıklarımızı gözden geçirdiysek hedefine doğru odaklı bir şekilde ilerlerken önündeki tüm seçeneklerini değerlendirerek nasıl hareket etmeye karar verdin?
İlk adımın ne olacak?
Ve hangi adımlar ilk adımını takip edecek?
Hangi yeni eylemleri notlarına ekleyebilirsin?
Ne yapacaksın?
Peki bir zaman planın var mı? Zamanı nasıl yönetmeyi düşünüyorsun?
Başarıya ulaştığını, hedefini gerçekleştirdiğini nasıl anlayacaksın?
Sevgili sabotajcını buldun mu?

Sabotajcı aslında neydi? Bunun ile ilgili olarak yine diyorum MySignLife/ Youtube kanalında -linki tıklaman yeterli - onunla tanışma fırsatı seni bekliyor.

Peki sürecinde seni neler engelleyebilir?

Hep olumsuzluk peşinde koşuyor gibi de olmayalım öyle değil mi?

Bir de ödül kısmı olsun.
Hedefine ulaştığında sen nasıl bir sen olursun?
Nasıl düşünür?, Nasıl hissedersin?
Bu yeni durum hareketlerine nasıl yansır?
Hedefini başardığına dair 3 veri olsa bu veriler ne olurdu?
Ve tabii ki hedefine ulaşmanın, başarmanın sonucunda kendini nasıl ödüllendirirdin?
O zaman hedefine ulaşmak konusunda bir bak bakalım kendine..
Kararlı mısın? Bilinçli olarak ilerlemek konusunda kendini disipline edebilecek misin?
Bir sürü soru oldu değil mi? Hem de heyecanla cevaplarını bekliyorlar.
Bu sorular senin yolcuğunu kolaylaştırmak için buradalar. Yazının farklı yerlerinde de bahsettiğim gibi örnek olarak, uygulamalı olarak izleyebileceğin videolarda MySignLife /Youtube kanalında yer alıyor. Eğer hala sürecimde yol alamıyorum diyorsan da koçluk desteği alarak da ilerleyebilir hatta bu destek ile ilgili benimle yol almak istersen mail adresi aracılığıyla bana ulaşabilirsin.

*4 SÜTUN MODELİ


GROW Modeli hayatının her alanında kullanabileceğin, rahatlıkla, basit ve aktif bir şekilde uygulanabilecek bir metod. Ancak çok bana uymadı diyorsan da hem burada, blog sayfasında Feynman Tekniği, Swot Analizi, 4 Sütun Tekniği gibi farklı teknikler hakkında bilgi alabilir hem de MySignLife /Youtube kanalında yer alan videolardan uygulamalı, örneklendirilmiş şekli ile kendi sürecinde destekleyebilirsin. Ya da yinelemek olacak ama bu konuda Koçluk desteği alabilirsin.
Seçeneklerin ortada ise eyleme geçmek ya da geçmemek ya da ne yönde eyleme geçeceğin artık senin kararın.
Bir kez daha reklam yapasım var.:)
Yeni içeriklerden haberdar olmak ve detayları ile bilgiye ulaşmak istersen MySignLife / Youtube kanalımıza abone olabilirsin. Videoları seyredip hayatına olumlu dokunuşlarını fark ediyorsan da beğenmeyi de hatırla olur mu? Sürecin ile ilgili olarak da yorumlarınla beni zenginleştirirsen mutlu olurum.
 
Bir sonraki yazıda, farklı bilgi paylaşımlarıyla görüşmek üzere,
Takipte ve Sevgi ile Kal.
 

Комментарии


bottom of page